Nieuwsbericht in de Ondernemer over Ballen Harry

Tijdens Concours D’Elegance op Paleis Het Loo is Harry Vesseur geïnterviewd door Karin Veldwachter en erg gaaf gefotografeerd door Rob Voss.
Dit interview is gepubliceerd door De Stentor, De Gelderlander, Tubantia en De Ondernemer.
Lees hieronder het complete interview.

https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/173839/hoe-apeldoorner-harry-zijn-ballen-ook-landelijk-aan-de-man-brengt
Ballen Harry

Hoe Apeldoorner Harry zijn ballen ook landelijk aan de man brengt
12-07-2018 Hij maakte van jongs af aan al zulke lekkere gehaktballen, dat hij al lang met het idee rondliep er iets mee te gaan doen. Nu trekt Harry Vesseur (48) uit Apeldoorn met een oude Duitse brandweerwagen als Ballen Harry het land door, schrijft De Gelderlander.

Zijn foodtruck kocht hij nu drie jaar geleden. Niet eens specifiek op zoek naar een Duitse brandweerauto, liep Harry de karakteristieke oude Feuerwehr-wagen tegen het lijf. “Ik was op slag verliefd. En het mooie was, doordat de brandweer ermee gereden had stonden er niet eens zo veel kilometers op de teller. Een oude auto, en toch zo goed als nieuw.”

Gehaktballen

Het was het juiste moment, vertelt Harry. “Al toen ik jong was, maakte ik de lekkerste gehaktballen. Als mensen bij me kwamen eten en ik vroeg wat ik moest maken, zeiden ze altijd: ballen. Daardoor liep ik al jarenlang met het idee rond om er iets mee te gaan doen als de kinderen ouder waren. Drie jaar geleden was het zover.”

Proeverij

Om zeker te weten dat hij de perfecte bal zou serveren, organiseerde Harry een proeverij. Een groep fijnproevers bij hem thuis, vijf soorten gehaktballen. Met de winnende bal ging hij langs bij een slager, om het recept te perfectioneren. En dat is gelukt. “Ik gebruik wat duurder vlees, maar het is vooral dankzij de unieke kruidenmix dat het de topbal is geworden die het nu is. Ik ga natuurlijk niet vertellen wat er allemaal in zit.”

De BH1

Overal waar de BH1 komt – BH1 als in Ballen Harry 1, zoals Harry de brandweerwagen gedoopt heeft – worden de gehaktballen geroemd. Dat is ook direct een van de mooie kanten van het vak, vindt hij. “Toch wel het allerleukst aan met de foodtruck rondrijden is dat we zoveel complimenten krijgen. Ook van kritische mensen, die bijvoorbeeld zelf in het slagersvak zitten. Ondertussen worden we ook echt wel serieus genomen. We krijgen uitnodigingen voor festivals in het buitenland en de ballen zijn door een aantal grote supermarkten in de handel genomen.”

Goede zin

Een ander voordeel aan het bestieren van een foodtruck is volgens Harry de gezelligheid. “Je komt altijd op plekken waar mensen plezier hebben. Er is vaak muziek, er is wat te zien en iedereen heeft goede zin. Wat wil je nog meer? Het is gewoon een gave baan, toch? Ik kan me weinig leukere werkplekken bedenken. Een goede werksfeer is voor mij ook wel het belangrijkste. Tuurlijk, je moet omzet draaien, maar dat is voor ons nooit de drijfveer geweest.”

Kleinere klussen

Gelukkig zit het met die omzet ook wel snor. DE BH1 is op steeds meer evenementen te vinden, en heeft inmiddels al een klein broertje. “De BH2, een brandweeraanhangwagentje, voor de wat kleinere cateringklussen”, vertelt Harry. Hij denkt zelf wel te weten waarom het zo goed gaat met Ballen Harry. “Ons concept is order and eat, je hoeft bij ons niet te wachten. Wat dat betreft hebben we een makkelijk product, het is snel klaar. En wij zijn een van de weinige foodtrucks met een echt eigen product: de gehakt- en borrelballen natuurlijk, maar ook de Rock ‘n rollsaus is door onszelf bedacht.”

Minpunten zijn er maar weinig, zegt Harry. “Ja als het regent, dan is het minder. En het is hard werken. Je moet lang op de benen staan: vaak is het ‘s ochtends vroeg eruit en ‘s nachts een keer het bedje in. We nemen ook geen watjes aan.”

Ballen met livemuziek

Iets waar hij geen moeite mee heeft, is dat hij aan het werk is wanneer anderen vrij zijn. Als zanger is hij het al zo’n 25 jaar gewend om vooral in het weekend aan de slag te gaan. Nu “het balletje zo goed rolt”, zoals hij zelf zegt, en hij steeds meer met de BH1 onderweg is, is de verdeling wat betreft werk 50/50 geworden. Letterlijk: tegenwoordig combineert hij het entertainment ook met zijn foodtruck. “Als mensen erom vragen, dan zetten we een podium naast de BH1 en treed ik op. Ballen met livemuziek.”

Landelijke bekendheid

Maar Harry heeft nog heel veel meer plannen. “Het zou mooi zijn als mijn ballen uiteindelijk landelijk bekend zijn, dat is wat ik wil. En ik hoop dat ik dit nog heel lang kan blijven doen. Ik ben nu drie jaar bezig, dit is nog maar het begin. Ik wil doorgaan tot ik heel oud ben.”